Opreza nikad dosta - U Hrvatskoj u porastu broj krađa i provala

Ako ste krenuli na godišnji odmor, trebate znati da su prazni stanovi lopovima i provalnicima idealna prilika za laku zaradu. S obzirom da se vrijeme ljetovanja opasno približava, i to naravno uz uvjet da su rebalansi obiteljskih proračuna uopće mogući, iz policije upozoravaju građane da tijekom odmora budu oprezni i pametni da ne bi postali žrtvama krađe ili razbojništva. Drugim riječima, bilo bi poželjno da na bilo koji način prije odlaska na zasluženi odmor osiguraju dom kako ih po povratku s ljetovanja ne bi dočekala obijena vrata i ispražnjene ladice. Oprezni, jasno, trebaju biti i oni koji su na moru, jer im i apartmani mogu postati mete napada provalnika.

Prema podacima MUP-a za 2017. godinu, policiji je prijavljeno čak 12821 kaznenih djela teških krađa. U tom istom razdoblju razriješeno je 2750 djela, s čak 13% posto manjom razriješenosti nego u istom razdoblju 2016. godine.  

Kad se gledaju provale po objektima napada, tada prednjače kuće, stanovi i vikendice, u kojima je najviše evidentiranih takvih kaznenih djela, njih čak 4534. To je zabrinjavajući podatak jer je riječ o čak 8,5% više provala nego u istom razdoblju lani. Postotak razriješenosti provala u kuće, stanove i vikendice je 16,2% i manji je nego opći postotak. 

Unatoč takvim brojkama i realnoj opasnosti od provala, u Hrvatskoj velik broj građana iz različitih razloga nije zaštitio svoju imovinu – ni videonadzornim sustavom, ni alarmom, niti osiguranjem imovine, pa čak ni protuprovalnim vratima. Iskustva su pokazala da građani Hrvatske imovinu najčešće zaštite tek nakon što sami dožive provalu ili se dogodi provala u bliskom susjedstvu.

„Prema procjenama Hrvatskog ceha zaštitara, videonadzor ima tek 2-3 posto domova, a alarmne sustave 10 do 15 posto kućanstava. Istodobno, alarmne sustave u Engleskoj posjeduje više od 50 posto kućanstava, a u Italiji navodno čak 70 posto kućanstava. Videonadzor u Engleskoj posjeduje i više od 30 posto rezidencijalnih objekata, odnosno luksuznih kuća i stanova.“

Prema policijskim podacima, provale, naime, ne traju predugo, najviše pet minuta, no nerijetko i manje. Kako naglašavaju u policiji, i osnovni sustavi tehničke zaštite bolji su nego nikakvi. Provalnici pritom obično koriste priručni alat, ali ako naiđu na solidnu protuprovalnu zaštitu, tada često odustaju od provale i kreću u potragu za lakšim metama. 

S povjerenjem nam se obratite kako bismo Vam skrenuli pozornost na rizike s kojima se možete suočiti kada je u pitanju Vaša osobna sigurnost i zaštita imovine!

Kontaktirajte nas.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.