Postavljanje sustava videonadzora u osnovne škole grada Splita

Proteklih godina, na području oko splitskih škola primijećen je velik broj incidenata koji uključuju vandalizam tijekom i nakon nastavnih sati, ali i problem međuvršnjačkog nasilja. Na traženje mnogih roditelja, a kako bi se povećala sigurnost učenika i nastavnika te ostalog osoblja, grad Split raspisao je natječaj za postavljanje sustava videonadzora u svih 26 osnovnih škola na svojem području.

Izazov/Zadatak

Svi videonadzorni sustavi koje su škole imale, osim novoizgrađene škole Pazdigrad, bili su zastarjeli, stoga je glavni zadataka tima Electronic Securityja bio ugraditi suvremeni centralizirani sustav videonadzora. Kako bi se poštovala privatnost učenika i osoblja, izrazito je važno bilo paziti da se nadziru samo zajednički prostori poput ulaza i okoline škole, a ne učionice ili svlačionice.

Rješenje

Sustav videonadzora za škole u gradu Splitu obuhvaćao je ugradnju 4 MPix kamera i njihovo spajanje na mrežne IP snimače. Sve škole su potom spojene na centralizirani dojavni centar iz kojega se može pristupiti snimkama s kamera.

Ovisno o pojedinoj školi, broj kamera se razlikovao, kao i njihova lokacija. Tako su u nekim školama postavljane kamere isključivo na vanjske prostore, dok su u drugima uključene i kamere za nadzor atrija škole.

Što se točno promijenilo?

Kamere na mjestima s velikim brojem zabilježenih prekršaja omogućuju točnu rekonstrukciju događaja u slučaju bilo kakvog namjernog ili slučajnog oštećenja, a zbog psihološkog momenta koji stvara sama njihova prisutnost, mnoge će osobe odustati od kršenja raznih vrsta propisa.
 


Da je postavljanje suvremenog sustava videonadzora bila ispravna odluka, pokazuje i slučaj razbijanja određenog dijela kamera jedne škole odmah po njihovom postavljanju – no, zahvaljujući kvaliteti kamera i njihovoj temeljnoj svrsi, počinitelji su pronađeni u rekordnom roku.


Dugoročna korist videonadzora u splitskim školama

Kvalitetnim kamerama koje se pregledavaju iz jedne nadzorne sobe sigurnost učenika raste, a doći će i do ušteda kako se broj uništene imovine bude smanjivao.

Contact us.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.