Galenski laboratorij: sustav tehničke zaštite za farmaceutsku industriju

Dalmacija je u svibnju 2020. dobila prvu suvremeno opremljenu i certificiranu tvornicu farmaceutskih pripravaka koja zadovoljava najviše europske standarde. „Galenski laboratorij“ rezultat je trogodišnjeg projekta Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije na kojem je sudjelovao i tim Electronic Securityja.

Kako Galensko-analitički laboratorij zahtijeva visoke standarde tehnoloških postupaka proizvodnje, tako se kompleksnost projektiranja povećava, a s njime i potreba za sustavima zaštite. Projektu je pristupljeno iz nekoliko aspekata tehničke zaštite objekata koji su objedinjeni preko centralnog integracijskog sustava:

  • sustav kontrole pristupa i evidencije radnoga vremena,
  • sustav videonadzora,
  • sustav protuprovale,
  • sustav detekcije plina i kisika,
  • sustav videointerfona,
  • sustav ozvučenja cijelog prostora.

Sustavom kontrole pristupa područjima od posebne važnosti stvara se dodatan sloj zaštite kako za proizvodnju laboratorija, tako i za zaposlenike i posjetitelje. U takve se prostore ulazi isključivo putem identifikacije beskontaktnom karticom što eliminira mogućnost neautoriziranog pristupa, a istovremeno se onemogućuje iznošenje ili unošenje nedozvoljenih tvari ili materijala. Za evidenciju radnoga vremena također je odabrana metoda identifikacijskih kartica pomoću kojih se precizno bilježi cirkulacija zaposlenika.

Sustav videonadzora omogućuje trenutni ili naknadni pregled nad svim važnim područjima objekta, kao i nad njegovim ulazima, dok protuprovalni sustav povećava sigurnost cijeloga pogona, pogotovo noću kada je smanjena frekvencija ljudi.


Integracija videonadzora sa sustavom protuprovale omogućuje videoverifikaciju signala alarma što će dugoročno smanjiti troškove zaštitarskih intervencija, a integracija s kontrolom pristupa olakšat će svakodnevno poslovanje.


Objektima farmacetuske industrije poput Galenskog laboratorija izrazito je važna mogućnost pravovremene detekcije povećane razine štetnih plinova u zraku radi sigurnosti svih zaposlenika u laboratorijima. Sustav detekcije plina i kisika automatski obaviještava nadzorni centar o problemu te, putem alarma, upozorava sve prisutne o nužnoj evakuaciji.

Sustavom videointerfona olakšava se nadzor svih dolazaka i odlazaka u laboratorij, a putem ozvučenja cijelog objekta zaposlenici mogu primati obavijesti ili odvojeno regulirati jačinu i prisutnost glazbe u svakom zasebnom prostoru.

Ovaj višemilijunski projekt realiziran je u suradnji s glavnim izvođačem, tvrtkom TROMONT, dugogodišnjim poslovnim partnerom Electronic Securityja.

Contact us.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.