Zbog ovog Zakona kreću prilagodbe vatrodojavnih sustava, provjerite odnose li se i na vas

Početkom prošle godine na snagu je stupio novi Zakon o vatrogastvu te donio veliku promjenu svim vlasnicima poslovnih, stambenih, trgovačkih ili drugih objekata koji imaju obavezu ugradnje sustava za vatrodojavu. Za razliku od dosadašnje prakse, dojave o požarima unutar štićene zgrade više neće smjeti ići isključivo preko zaštitarskih tvrtki, već se sada uvodi obaveza spajanja i s nadležnim vatrogasnim postajama. Budući da su mnogi izrazili određenu dozu zabrinutosti zbog nejasnoća u nekim stavkama Zakona, kao i povećih kazni ako se odredbe ne ispoštuju na vrijeme, sagledajmo što on zapravo donosi.

Novi Zakon donosi dvije opcije. Ako imate objekt s vatrodojavnim sustavom, trenutno ste vjerojatno ili povezani na zaštitarsku tvrtku koja reagira i izlazi na teren ako se oglasi alarm, ili imate vlastito 24-satno dežurstvo i osobe unutar tog objekta koje postupaju po određenim procedurama u slučaju opasnosti. U prvome slučaju, izmjene Zakona se odnose na Vas te, uz zaštitarsku službu ili umjesto nje, svoj sustav trebate povezati s vatrogasnom postajom. U drugome slučaju, ako imate dežurstvo uz vatrodojavnu centralu u vlastitom objektu, na primjer, skladištu, ne morate ništa mijenjati.

Što donosi spajanje na vatrogasne postaje?

Suradnja s vatrogasnim postajama tvrtkama za tehničku zaštitu objekata poput Electronic Securityja nije novost. Neki objekti poput vrtića i škola u manjim gradovima od samoga su početka umjesto na zaštitarske tvrtke spojeni izravno na vatrogasne postaje, a glavna prednost takvoga pristupa je brža reakcija i učinkovitija sanacija potencijalne opasnosti. Vatrodojavni sustav općenito je dugoročno kvalitetna investicija jer se s njime može integrirati videonadzor i evakuacijsko ozvučenje što ga čini puno sigurnijim od uobičajenog protupožarnog sustava.

Činjenica jest da spajanje s vatrogasnom postajom znači da, kao korisnik, snosite troškove izlaska vatrogasnog tima na teren i u slučaju lažnih dojava i slučajnih aktivacija alarma. Kako bi se takve situacije izbjegle ili znatno prorijedile, sustavi se trebaju redovito održavati radi što veće preciznosti, a to za sobom vuče i povećanu razinu sigurnosti svih prisutnih u poslovnom ili turističkom objektu. Gledajući iz aspekta spašavanja ljudskih života, spajanje vatrodojavnog sustava s vatrogasnim postajama ipak ima veći značaj.

Sporna stavka Zakona

Ono što mnoge najviše interesira je cijena. Istina je da točna cijena spajanja sustava na vatrogasne postaje nije definirana, kao ni iznos izlaska na teren u slučaju lažne dojave. Zakon je još u procesu dopune, a izrada cjenika je najbitnija stavka koja bi se trebala što prije riješiti. Time su mnogi kupili još malo vremena za prilagodbu novim odredbama, no budite sigurni da će svi, prije ili kasnije, morati napraviti potrebne izmjene.

Samo spajanje s vatrogasnom službom ne bi trebalo predstavljati preveliki trošak, radi se o rasponu od nekoliko stotina kuna do nekoliko tisuća kuna. Iznos će biti manji ako se unutar ugrađenog sustava već nalazi komunikator, uređaj koji odašilje signale u slučaju uzbune prema unaprijed određenom broju. Cijena ugradnje samog vatrodojavnog sustava je nešto drugačija te ovisi o mnogo faktora, a najviše o veličini i kompleksnosti objekta. Investicija se kreće u rangu od nekoliko tisuća kuna do više stotina tisuća kuna, no kada pogledamo vrijednost ljudskih života i kvalitetu opreme koja može sačuvati poslovnu imovinu, isplati se.Ako ovakva zakonska odredba obuhvaća i vaše poslovanje, svakako istražite sve opcije jer se rokovi izmjena bliže kraju, a uvijek je bolje samo platiti izmjenu sustava nego njen cijeli iznos u obliku kazne, i onda tek mijenjati. Dodatne pogodnosti i tehničke specifikacije usluge vatrodojave pronađite ovdje te nam se javite sa svojim upitima na niže postavljeni obrazac ili putem maila info@electronicsecurity.eu.Originalno objavljeno na portalu „Poduzetnik“, 2. siječnja 2021.


Kontaktirajte nas.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.