Svrha panik rasvjete je osigurati siguran izlaz ljudi iz objekta adekvatnim orijentacijskim rasvjetnim znakovima uzduž putova za evakuaciju u slučaju požara, potresa, terorističkog napada ili bilo kojeg drugog uzroka panike među ljudima. Najčešće se koristi u hotelima, trgovinskim centrima, bolnicama, kolodvorima, aerodromima te u svim ostalim objektima poslovne i javne  namjene.

Jedna od bitnih sastavnica svakog projekta je i panik rasvjeta. Osim arhitektonskog i elektroprojekta, i protupožarni elaborat utječe na definiranje  panik rasvjete, tako da svaki projekt panik rasvjete ide na procjenu u MUP.
Propisano je da panik rasvjeta mora biti projektirana i izvedena na način da u slučaju požara omogući da osobe neozlijeđene napuste građevinu i da se omogući njihovo spašavanje, da treba biti ispitana jednom godišnje od strane ovlaštene tvrtke te usklađena sa važećim  normama. Integracija panik rasvjete sa standardnom rasvjetom mora strogo poštivati standarde električnih sustava prilikom konstrukcije zgrade ili određenog prostora. Treba poštovati sve propise i zakone da bi se konstruirao sustav koji zadovoljava standarde. 

Sustavi panik rasvjete su dostupni u nekoliko verzija – standardnoj samostalnoj, samostalnoj koja ima samotestiranje za automatsko otkrivanje smetnji, adresabilnoj koju nadzire upravljačka centrala te adresabilnoj koja ima i centralizirani sustav napajanja. Zbog iznimne jednostavnosti ugradnje, upravljanja, održavanja te znatno nižih troškova posebno je interesantna nadzirana verzija panik rasvjete koja je kompatibilna s vatrodojavnim protokolom. To znači da se svi elementi sustava mogu povezati s adresabilnim sustavima za dojavu požara direktno na istu petlju, na hardverskoj razini i da se sustavom upravlja putem jedne centrale. U slučaju pada komunikacije panik rasvjete s centralom, ona funkcionira potpuno autonomno. Panik rasvjeta je dostupna u različitim izvedbama, sa i bez piktograma, a u sve uređaje je ugrađen isti adresabilni protokol kao u vatrodojavnim elementima pa se može spojiti izravno na petlju vatrodojavne centrale. Primijenjena LED tehnologija štedi energiju, zbog specijalne patentirane optike je omogućen snažan tok svjetla (do 400 lm) i eliminacija prigušenja, a dostupni su uređaji različite snage i trajanja svjetla, autonomije i razine zaštite što zadovoljava zahtjeve za pouzdanim radom u teškim uvjetima i  svim aplikacijama u skladu sa ISO 7010 normom.

Označite usluge koje vas zanimaju i ostavite nam svoje kontakt podatke. Naši stručnjaci će vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

Zainteresiran/a sam za
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.